SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Tuesday, August 19, 2014

From Besout To Manchester

Sebenarnya dah lama dah kepala aku nak cakap ayat macam tajuk tu dan akhirnya pada umur 33 tahun aku dapat menjejakkan kaki ke Old Trafford. Hehe.




Friday, July 25, 2014

Jalan Baru Kuala Slim - Felda Besout

Alhamdulillah, projek jalan dari Kuala Slim ke Felda Besout dah masuk fasa penurapan. Kalau sebelum ini jarak dari Besout ke Slim River lebih kurang 40KM, sekarang dah jadi 17KM sahaja. How cool is that?? Save masa, save minyak.

Terima kasih lah kepada Dato Khusairi ADUN yang bersusah payah merealisasikan projek ini.

Maklumat lanjut boleh pergi ke blog beliau. Terima kasih banyak.

http://khusairitgmalim.blogspot.com/

Monday, May 19, 2014

Resipi Agak-agak

Walaupun aku anak lelaki tapi sebenarnya aku lebih suka juga tengok emak aku memasak di dapur. Aku bukan tolong masak pun tapi slowly aku tahulah bahan-bahan yang emak aku guna untuk memasak. Jadinya bila aku dah pergi merantau aku boleh jugak memasak hasil observation aku masa kecik dulu.

Bila dah besar ni wife aku ada cara masak dia sendiri dan aku yakin by observation dari mak dia masak jugak. Bila aku teringin nak makan cara mak aku masak aku mintak recipe dari dia. Masalahnya ialah dia tak pernah bagi exact amount of bahan-bahan. Just cakap bawang, serai, halia dan cakap ikut suka kamulah.

So susahlah macam tu, aku kena teka sendiri dan cuba beberapa kali baru dapat yang perfect.

Tuesday, March 4, 2014

755 25 25

Kebanyakan iklan di TV target marketnya adalah untuk orang bandar je biasanya. Tapi kami di FELDA masih dapat tengok. Macam zaman Pizza Hut baru ada kat Malaysia dulu banyak iklan yang dia boleh deliver. Kami di FELDA ni setakat tengok je lah. Hehe.

Mak aku nak sangat makan Pizza dan dia hanya dapat makan bila kitaorang dah start kerja. Haha.

Wednesday, February 19, 2014

Jenama Peralatan Elektrik Yang Famous Masa Dulu



Aku tak tau kenapa tapi rasanya jenama Singer memang famous betul masa aku kat kampung dulu. Dan aku rasa mak bapak aku banyak jugak beli barang jenama ni. Sekarang dah banyak jenama lain macam Sharp, Samsung, Toshiba, Sony dan Panasonic so jenama Singer macam tenggelam sikit.