SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Friday, November 29, 2013

Bersunat Di FELDA Awal 90an

Aku bersunat secara tradisional, di Dewan Masyarakat FELDA. Ye di dewan secara beramai-ramai. Bapak aku daftarkan aku lepas tu pada paginya pergilah ke dewan tu. Ada makan-makan sikit. Kena cabut nombor giliran. Aku ingat lagi nombor aku nombor 21.

Bersunat secara tradisional ni maksudnya ada tok mudim, assistant dia dan ada batang pisang. Aku duduk atas batang pisang tu dan tok mudim uruskanlah kerjanya.

Bersunat ni takde masalah sangat sebenarnya, masalahnya datang masa nak baiklah. Kena berpantang macam-macam. Tak boleh makan itu ini, tak boleh lompat-lompat. Takut bentanlah apalah. Bapak aku jaga aku dengan elok. Luka sunat tu dia basuh dengan air suam yang dicampur dengan daun jambu batu.

Hmmm. Itu jelah kut ceritanya, anak aku nanti tak pastilah macamana.
Post a Comment