SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Monday, July 29, 2013

Kahwin Bunga

Gambar diambil dari: http://blogs.unpad.ac.id/

Masa permulaan FELDA Besout ni, peneroka wanita bekerja mengahwinkan bunga sawit. Menarikkan? Mungkin sebab ladang itu baru so bunga sawit ini didebungakan secara manual. Serbuk bunga jantan diletakkan di dalam botol dan peneroka wanita ni akan tabur di atas bunga betina.

Pergi kerja naik lori. Gaji? RM4 sekali pergi. Tak lama kut aktiviti sebab lepas tu persenyawaan bunga ni berlaku secara semulajadilah.

Thursday, July 25, 2013

Sejarah Sekolah Menengah FELDA Besout Dalam Bentuk Video


Saya tak pasti nak creditkan video ini kepada siapa tapi saya jumpa video ini di Facebook. Sejarah Sekolah Menegah FELDA Besout yang agak menarik. Ada nama-nama yang saya rasa pelajar yang buat video ni.

Tuesday, July 23, 2013

Koko

Arwah bapak pandai nak menambah sumber pendapatan, dan salah satu cara lagi dia tanam pokok koko dalam kebun kelapa sawit dia. Bila koko dah masak dia akan ambik, keringkan dan jual di kedai. Side income.

Gambar diambil dari fazlisyam.com 
Masalah koko ni ialah tupai. Tupai ni semua jenis buah dia akan makan dan koko tak terkecualilah. So kenalah pasang perangkap, kalau tak mana nak tambah pendapatan.

Monday, July 22, 2013

Tak Pernah Tak Cukup Makan

Aku ingat memang masa kecik-kecik yang hidup kitaorang susah, tapi seingat aku, aku sentiasa ada makanan yang boleh dimakan. Tak pernah miss walaupun mak bapak aku susah.

Mungkin hasil berbudi kepada tanah dan hasil sungai membantu.

Friday, July 19, 2013

Membuang Pelepah Sawit

Diambil dari http://satunegeri.com/halrubrik-perkebunan-5
Salah satu kerja sawit ialah membuang pelepah sawit yang masih ada di pokok. Kita clearkan pelepah sawit ini sebab nak memudahkan kerja mengait sawit itu nanti, dan mungkin untuk bagi ruang untuk pokok sawit berbuah.

Pelepah ini akan di susun berloggok di beberapa tempat secara teratur.

Daun sawit yang masin fresh boleh dibuat makanan lembu dan lidi pelepah sawit boleh dibuat penyapu lidi. Hebat tak?

Tuesday, July 9, 2013

Selamat Berpuasa

Tahun ini tahun pertama aku berpuasa tanpa bapak aku. Bukan duduk serumah pun tapi iyelah, bila call kampung biasa tanya "Apak larat ke puasa?" atau cakap "Kalau tak larat apak berbuka tau?" Jangan tahan²"

Tahun ni dah takde. Dan arwah start sakit masa raya tahun lepas.

SELAMAT BERPUASA SEMUA.