SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Friday, May 17, 2013

Penunjuk Buluh dan Rehal


Arwah bapak aku adalah manusia yang paling berjimat dalam dunia. Malam tadi aku teringat yang masa diaorang ajar kitaorang mengaji semua peralatan mengaji tu (kecuali AlQuranlah) dia buat semua sendiri.

Rehal tu dia cari papan-papan lama dan gergaji dan buat sendiri. Dia selakkan je takde guna paku ke apa, tapi perfect je lah jadinya. Untuk penunjuk pulak dia ambik ranting buluh dan potong betul-betul untuk digunakan. Sampai sekarang ni tahan. Haha.

Thursday, May 16, 2013

Tangkap Anak Ayam Di Waktu Senja



Aku pernah cerita bapak aku ada bela ayam untuk dijual atau dimakan. Ok, ayam-ayam ini tinggal di dalam reban masa waktu malam. Masalahnya ialah bila ada anak-anak ayam yang baru menetas ni nak kena ajar masuk reban bila waktu malam sebab mak ayam ni macam tak pandai kut ajar.

So setiap sebelum Maghrib kitaorang akan tangkap anak-anak ayam ni dah masukkan dalam reban. Kira macam ajar diaorang lah. Kena kepunglah apa lah. Bila dah semua masuk, mak ayam ni akan automatically masuk sekali sebab nak jaga anak-anak dia. Aku rasa dua tiga minggu jugak process ni sampai ayam-ayam ni tau balik reban bila dah nak malam.

Bila bapak aku dah sure semua ayam dah balik dan masuk reban, dia akan tutup pintu reban tu. Kenangan ni beb!

Tuesday, May 14, 2013

Bolasepak


Aku dulu suka main bolasepak dekat kampung. Masa kecik-kecik main kaki ayam je. Takde rasa susah mana pun, rasa seronok adalah. Ada sekali tu kaki aku luka kena kaca pun tak sedar. Dah habis main baru sedar.

Bila dah besar sikit aku main dekat sekolahlah selalunya. Main dekat padang-padang awam pun ada. Cuma satu je lah, aku tak pernah ada proper football boot. Tapi dekat kedai Wak satu ni ada jual kasut yang ada stud untuk orang bawak pergi kebun. Itu yang aku guna dan ok je sebenarnya untuk main, takdelah masalah pun.

Sekarang ni aku nak anak aku main bola, tapi aku takde masa nak bawak pergi padang pun.