SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Monday, April 22, 2013

Mengundi Di FELDA Saya

Apa yang aku ingat, seminggu dua minggu sebelum orang keluar mengundi ketua blok akan datang rumah bagi risalah dan pamplet. Dulu aku rasa majoriti sokong Barisan Nasional. Sekarang ni ada fight sikit sebab ramai jugak start sokong PAS. Anak-anak muda pun aku tengok ada dua kumpulan. Yang sokong BN dan yang sokong PAS.

Aku tak mengundi di kampung sebab aku register untuk mengundi di sini. Sebab rumah aku tinggal sini so aku rasa takde point aku nak mengundi kat kampung.

Sunday, April 7, 2013

Penghinaan Terhadap Anak FELDA Yang Paling Saya Terasa Hati

Masa aku sekolah menengah aku sekolah asrama. Masa form 5 ada cikgu sejarah ni tanya asal dari mana dan bila aku cakap aku dari FELDA Gunung Besout dia cakaplah yang dia pernah mengajar dekat sekolah menengah FELDA aku ni.

Lepas tu dia cakap something macam ni. "Budak Besout ni takde wawasan. Masa tingkatan 5 je, habis SPM je sibuk tengok iklan kerja kosong kerja kilang. Sibuk nak kerja kilang".

Tak tau kenapa tapi sampai sekarang aku marah dengan cikgu tu sebab hina budak kampung aku.

Tuesday, April 2, 2013

Susu Formula

Tak tau kenapa sepanjang hidup aku di FELDA masa kecik aku tak pernah nampak tin susu formula. Mungkin sebab semua orang memberi susu ibu. Dan tanpa susu formula pun aku rasa ok je anak-anak FELDA ni membesar.

Tapi yang aku memang nampak adalah Nestum. Aku ingat lagi bapak aku belikan nestum untuk adik aku. Cakap pasal budak kecik dan baby ni FELDA menyediakan klinik untuk suntikan imunisasi dan segala benda. Ada klinik dan aku rasa semua jenis rawatan untuk baby kami dapat.