SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Thursday, January 31, 2013

"Hidup Dan Matiku di FELDA"

Arwah bapak aku cakap masa baru-baru masuk FELDA dia duduk rumah panjang dan dia ada tulis dekat dinding rumah tu - "HIDUP DAN MATIKU DI FELDA"

Monday, January 28, 2013

Please Sedekahkan Al Fatihah Untuk Ayah Aku


Allahyarham ayah saya, Mat Wazip Bin Shaari telah meninggal dunia pada pukul 7.30 petang tadi. Please sedekahkan Al Fatihah untuk dia ye. Dan doakan dia ditempatkan di antara golongan beriman InsyaAllah.

Terima kasih.

Tuesday, January 22, 2013

Main Bola

Memandangkan bola sepak adalah sukan rakyat, boleh dikatakan ramai orang main bola petang². Aku ingat bapak aku pun ada main dan seingat aku not bad jugak. Aku duduk atas motor tengok bapak aku main.

Seingat aku setiap kawasan ada padang besar sendiri, tapi kalau masa budak-budak dulu aku main je kat mana-mana. Memang tak pakai kasut. Sampai luka-luka pun ada tapi enjoy.

Simple sungguh hidup masa dulu. Simple tapi best.

Thursday, January 10, 2013

Menjual Ayam Kampung

Gambar diambil dari sini: http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?64402-Ayam-Kampung
Ayam yang bapak aku bela kebanyakkannya untuk dijual kepada peraih. Kira 4/5 macam tu lah kut untuk dijual dan 1/5 untuk dimakan.

Biasanya peraih ni adalah orang berbangsa Cina dari pekan datang keliling kampung naik van. So kalau nampak diaorang tu bapak aku akan tahanlah dan jual pada diaorang. Ikut kilogram. Aku rasa masa akhir-akhir zaman bapak aku bela hari tu ada pakcik dalam FELDA aku sendiri yang jadi peraih. So kalau agak-agak ada yang nak dijual bapak aku call je pakcik tu dan pakcik tu akan datang beli.