SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Friday, November 29, 2013

Bersunat Di FELDA Awal 90an

Aku bersunat secara tradisional, di Dewan Masyarakat FELDA. Ye di dewan secara beramai-ramai. Bapak aku daftarkan aku lepas tu pada paginya pergilah ke dewan tu. Ada makan-makan sikit. Kena cabut nombor giliran. Aku ingat lagi nombor aku nombor 21.

Bersunat secara tradisional ni maksudnya ada tok mudim, assistant dia dan ada batang pisang. Aku duduk atas batang pisang tu dan tok mudim uruskanlah kerjanya.

Bersunat ni takde masalah sangat sebenarnya, masalahnya datang masa nak baiklah. Kena berpantang macam-macam. Tak boleh makan itu ini, tak boleh lompat-lompat. Takut bentanlah apalah. Bapak aku jaga aku dengan elok. Luka sunat tu dia basuh dengan air suam yang dicampur dengan daun jambu batu.

Hmmm. Itu jelah kut ceritanya, anak aku nanti tak pastilah macamana.

Thursday, November 7, 2013

Cara Mengutip Cendawan Busut


Aku terjumpa video ni dekat Youtube, inilah rupa cendawan tu tumbuh. Dan inilah cara nak mengutipnya.

Tuesday, November 5, 2013

Cendawan Busut

Alhamdulillah masa adik aku balik minggu ni ada orang jual cendawan busut. Mak aku masak dan bagi adik aku bawak balik untuk dimakan bersama-sama. Alhamdulillah.


Masak lemak.


Goreng. Ini adalah sayur yang paling sedap dalam dunia ini.


Makan macam orang gila. Aku dah cakap awal-awal dekat adik ipar aku, sorry menyibuk datang rumah dia makan haha.

Alhamdulillah rezeki dalam kebun sawit.

Wednesday, October 16, 2013

Kawan Sekolah


Bolehlah cakap kitaorang kenal dari kecik. Alhamdulillah bila jumpa balik takde rasa awkward. Rasa macam dulu-dulu jugak. 

Wednesday, October 9, 2013

Sekolah Tadika

Tak banyak yang aku ingat pasal sekolah tadika. Yang aku ingat sekolah tadika aku ramai studentnya. Sebab kawan-kawan baik aku yang dekat rumah tua setahun daripada aku, aku masuk tadika ini dalam keadaan bersedialah. Sebab everytime bila diaorang balik dari tadika diaorang akan ajar aku apa yang diaorang belajar dekat tadika.

Masa umur aku 5 tahun aku dah pandai kira sampai 100. So cikgu sangat impressed bila aku boleh kira masa dekat tadika ni.

Satu lagi benda yang aku ingat dekat tadika ni ada papan gelungsur yang besar. Dibuat daripada simen so lajulah menggelungsurnya. Dan aku ingat ada jugak aku balik rumah sendiri dari tadika sebab mak aku pergi kebun balik lambat.

Friday, September 27, 2013

Sentuhan Kasih FELDA - Rumah Generasi Kedua


Sentuhan Kasih Felda mensasarkan peserta terdiri daripada golongan Generasi Baharu FELDA yang tinggal di tanah rancangan namun tidak mampu memiliki rumah sendiri. Salah seorang dari setiap keluarga yang terpilih diwajibkan bekerja di ladang pertanian. Antara syarat utama menjadi peserta sentuhan kasih FELDA ialah:

1. Pemohon merupakan Generasi Baharu FELDA
2. Sudah berkahwin
3. Berumur diantara 21 - 40 tahun
4. Hendaklah menetap dan bekerja di dalam rancangan FELDA

Maklumat penuh boleh dapatkan disini: CLICK

Tuesday, September 17, 2013

Harga Sawit

Masalah peneroka dengan harga sawit ialah ianya tidak tetap. Kesiankan? Begitulah bila bekerja sendiri ni. Bila buah sawit kurang harga tinggi, dan bila buah banyak harga rendah. Itu normallah bila benda yang kita usahakan ni adalah barang-barang seperti sawit dan getah.

Dalam zaman sekarang ni, tahun 2000 ke atas boleh cakap pendapatan kasar untuk satu tan sawit ialah dalam RM400 dan ke atas. Ada sampai RM700 kalau tak silap. Merasalah parents aku dapat banyak sikit dulu. Sekarang ni maintain bawah RM500. Lepaslah mak aku nak buat belanja makan seorang kat rumah tu.

Masalah besarnya ialah bila harga murah dan buah pulak takde. Itu yang paling sedih. Sekarang aku perasan harga sawit dan murah, tak macam dulu. (7-8 tahun lepas)

Monday, July 29, 2013

Kahwin Bunga

Gambar diambil dari: http://blogs.unpad.ac.id/

Masa permulaan FELDA Besout ni, peneroka wanita bekerja mengahwinkan bunga sawit. Menarikkan? Mungkin sebab ladang itu baru so bunga sawit ini didebungakan secara manual. Serbuk bunga jantan diletakkan di dalam botol dan peneroka wanita ni akan tabur di atas bunga betina.

Pergi kerja naik lori. Gaji? RM4 sekali pergi. Tak lama kut aktiviti sebab lepas tu persenyawaan bunga ni berlaku secara semulajadilah.

Thursday, July 25, 2013

Sejarah Sekolah Menengah FELDA Besout Dalam Bentuk Video


Saya tak pasti nak creditkan video ini kepada siapa tapi saya jumpa video ini di Facebook. Sejarah Sekolah Menegah FELDA Besout yang agak menarik. Ada nama-nama yang saya rasa pelajar yang buat video ni.

Tuesday, July 23, 2013

Koko

Arwah bapak pandai nak menambah sumber pendapatan, dan salah satu cara lagi dia tanam pokok koko dalam kebun kelapa sawit dia. Bila koko dah masak dia akan ambik, keringkan dan jual di kedai. Side income.

Gambar diambil dari fazlisyam.com 
Masalah koko ni ialah tupai. Tupai ni semua jenis buah dia akan makan dan koko tak terkecualilah. So kenalah pasang perangkap, kalau tak mana nak tambah pendapatan.

Monday, July 22, 2013

Tak Pernah Tak Cukup Makan

Aku ingat memang masa kecik-kecik yang hidup kitaorang susah, tapi seingat aku, aku sentiasa ada makanan yang boleh dimakan. Tak pernah miss walaupun mak bapak aku susah.

Mungkin hasil berbudi kepada tanah dan hasil sungai membantu.

Friday, July 19, 2013

Membuang Pelepah Sawit

Diambil dari http://satunegeri.com/halrubrik-perkebunan-5
Salah satu kerja sawit ialah membuang pelepah sawit yang masih ada di pokok. Kita clearkan pelepah sawit ini sebab nak memudahkan kerja mengait sawit itu nanti, dan mungkin untuk bagi ruang untuk pokok sawit berbuah.

Pelepah ini akan di susun berloggok di beberapa tempat secara teratur.

Daun sawit yang masin fresh boleh dibuat makanan lembu dan lidi pelepah sawit boleh dibuat penyapu lidi. Hebat tak?

Tuesday, July 9, 2013

Selamat Berpuasa

Tahun ini tahun pertama aku berpuasa tanpa bapak aku. Bukan duduk serumah pun tapi iyelah, bila call kampung biasa tanya "Apak larat ke puasa?" atau cakap "Kalau tak larat apak berbuka tau?" Jangan tahan²"

Tahun ni dah takde. Dan arwah start sakit masa raya tahun lepas.

SELAMAT BERPUASA SEMUA.

Friday, May 17, 2013

Penunjuk Buluh dan Rehal


Arwah bapak aku adalah manusia yang paling berjimat dalam dunia. Malam tadi aku teringat yang masa diaorang ajar kitaorang mengaji semua peralatan mengaji tu (kecuali AlQuranlah) dia buat semua sendiri.

Rehal tu dia cari papan-papan lama dan gergaji dan buat sendiri. Dia selakkan je takde guna paku ke apa, tapi perfect je lah jadinya. Untuk penunjuk pulak dia ambik ranting buluh dan potong betul-betul untuk digunakan. Sampai sekarang ni tahan. Haha.

Thursday, May 16, 2013

Tangkap Anak Ayam Di Waktu Senja



Aku pernah cerita bapak aku ada bela ayam untuk dijual atau dimakan. Ok, ayam-ayam ini tinggal di dalam reban masa waktu malam. Masalahnya ialah bila ada anak-anak ayam yang baru menetas ni nak kena ajar masuk reban bila waktu malam sebab mak ayam ni macam tak pandai kut ajar.

So setiap sebelum Maghrib kitaorang akan tangkap anak-anak ayam ni dah masukkan dalam reban. Kira macam ajar diaorang lah. Kena kepunglah apa lah. Bila dah semua masuk, mak ayam ni akan automatically masuk sekali sebab nak jaga anak-anak dia. Aku rasa dua tiga minggu jugak process ni sampai ayam-ayam ni tau balik reban bila dah nak malam.

Bila bapak aku dah sure semua ayam dah balik dan masuk reban, dia akan tutup pintu reban tu. Kenangan ni beb!

Tuesday, May 14, 2013

Bolasepak


Aku dulu suka main bolasepak dekat kampung. Masa kecik-kecik main kaki ayam je. Takde rasa susah mana pun, rasa seronok adalah. Ada sekali tu kaki aku luka kena kaca pun tak sedar. Dah habis main baru sedar.

Bila dah besar sikit aku main dekat sekolahlah selalunya. Main dekat padang-padang awam pun ada. Cuma satu je lah, aku tak pernah ada proper football boot. Tapi dekat kedai Wak satu ni ada jual kasut yang ada stud untuk orang bawak pergi kebun. Itu yang aku guna dan ok je sebenarnya untuk main, takdelah masalah pun.

Sekarang ni aku nak anak aku main bola, tapi aku takde masa nak bawak pergi padang pun.

Monday, April 22, 2013

Mengundi Di FELDA Saya

Apa yang aku ingat, seminggu dua minggu sebelum orang keluar mengundi ketua blok akan datang rumah bagi risalah dan pamplet. Dulu aku rasa majoriti sokong Barisan Nasional. Sekarang ni ada fight sikit sebab ramai jugak start sokong PAS. Anak-anak muda pun aku tengok ada dua kumpulan. Yang sokong BN dan yang sokong PAS.

Aku tak mengundi di kampung sebab aku register untuk mengundi di sini. Sebab rumah aku tinggal sini so aku rasa takde point aku nak mengundi kat kampung.

Sunday, April 7, 2013

Penghinaan Terhadap Anak FELDA Yang Paling Saya Terasa Hati

Masa aku sekolah menengah aku sekolah asrama. Masa form 5 ada cikgu sejarah ni tanya asal dari mana dan bila aku cakap aku dari FELDA Gunung Besout dia cakaplah yang dia pernah mengajar dekat sekolah menengah FELDA aku ni.

Lepas tu dia cakap something macam ni. "Budak Besout ni takde wawasan. Masa tingkatan 5 je, habis SPM je sibuk tengok iklan kerja kosong kerja kilang. Sibuk nak kerja kilang".

Tak tau kenapa tapi sampai sekarang aku marah dengan cikgu tu sebab hina budak kampung aku.

Tuesday, April 2, 2013

Susu Formula

Tak tau kenapa sepanjang hidup aku di FELDA masa kecik aku tak pernah nampak tin susu formula. Mungkin sebab semua orang memberi susu ibu. Dan tanpa susu formula pun aku rasa ok je anak-anak FELDA ni membesar.

Tapi yang aku memang nampak adalah Nestum. Aku ingat lagi bapak aku belikan nestum untuk adik aku. Cakap pasal budak kecik dan baby ni FELDA menyediakan klinik untuk suntikan imunisasi dan segala benda. Ada klinik dan aku rasa semua jenis rawatan untuk baby kami dapat.

Thursday, March 28, 2013

Status Tanah Peneroka FELDA

Mungkin ramai yang tak tahu so aku bagi tau je lah. Status tanah yang dibeli oleh peneroka FELDA, tak kira tanah rumah atau tanah kebun adalah secara LEASE HOLD. Bukan FREE HOLD.

Lease selama 99 tahun. Sekadar makluman.

Friday, March 22, 2013

Anak FELDA Pun Boleh!


Ini slip exam budak yang lahir dalam rumah FELDA. Hahaha. Slip adik aku. Alhamdulillah. Full details: http://besout.blogspot.com/2013/03/perasaan-becampur-baur-kisah-adik-dapat.html

Tuesday, February 26, 2013

Nikmat


Tempat aku mandi parit dekat kampung masa kecik dulu macam inilah rupanya, sebijik. Agaknya memang ini gambar tempat tu sekarang. Nikmat mandi macam ni. Dulu mana ingat apa, tak takut apa-apa pun.

Wednesday, February 13, 2013

Kerusi Malas


Kalau orang lain prefer duduk atas sofa arwah bapak aku suka duduk atas kerusi malas ni. Memang dia ada kerusi ni sejak aku kecik lagi. Situlah tempat dia berehat. Siap ada dua. Satu dekat ruang tamu untuk tengok tv dan satu dekat luar rumah.

Masa kecik dulu aku pernah main letak jari dekat lubang nak adjust tinggi rendah recliner kerusi ni dan kebetulan masa tu bapak aku nak adjust dan apa lagi terkepitlah jari aku. Teruk jugaklah, nasib baik tak putus. Sampai sekarang ada parut dia.

Wednesday, February 6, 2013

Contoh Surat Tawaran Masuk Ke FELDA 1979

Hehe. Ini adalah contoh surat tawaran masuk ke FELDA. Asalnya arwah bapak aku di tawarkan masuk FELDA Kemasul, tapi akhirnya dia mintak ke Perak kut. Aku pun rasa aku prefer Perak dari Pahang sebab Perak dekat sikit kut dengan KL. Lagipun kitaorang dekat Sungkai.




Dulu Teluk Intan di panggil Teluk Anson dan jarak orang gunakan Batu bukan Kilometer. :D

Thursday, January 31, 2013

"Hidup Dan Matiku di FELDA"

Arwah bapak aku cakap masa baru-baru masuk FELDA dia duduk rumah panjang dan dia ada tulis dekat dinding rumah tu - "HIDUP DAN MATIKU DI FELDA"

Monday, January 28, 2013

Please Sedekahkan Al Fatihah Untuk Ayah Aku


Allahyarham ayah saya, Mat Wazip Bin Shaari telah meninggal dunia pada pukul 7.30 petang tadi. Please sedekahkan Al Fatihah untuk dia ye. Dan doakan dia ditempatkan di antara golongan beriman InsyaAllah.

Terima kasih.

Tuesday, January 22, 2013

Main Bola

Memandangkan bola sepak adalah sukan rakyat, boleh dikatakan ramai orang main bola petang². Aku ingat bapak aku pun ada main dan seingat aku not bad jugak. Aku duduk atas motor tengok bapak aku main.

Seingat aku setiap kawasan ada padang besar sendiri, tapi kalau masa budak-budak dulu aku main je kat mana-mana. Memang tak pakai kasut. Sampai luka-luka pun ada tapi enjoy.

Simple sungguh hidup masa dulu. Simple tapi best.

Thursday, January 10, 2013

Menjual Ayam Kampung

Gambar diambil dari sini: http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?64402-Ayam-Kampung
Ayam yang bapak aku bela kebanyakkannya untuk dijual kepada peraih. Kira 4/5 macam tu lah kut untuk dijual dan 1/5 untuk dimakan.

Biasanya peraih ni adalah orang berbangsa Cina dari pekan datang keliling kampung naik van. So kalau nampak diaorang tu bapak aku akan tahanlah dan jual pada diaorang. Ikut kilogram. Aku rasa masa akhir-akhir zaman bapak aku bela hari tu ada pakcik dalam FELDA aku sendiri yang jadi peraih. So kalau agak-agak ada yang nak dijual bapak aku call je pakcik tu dan pakcik tu akan datang beli.