SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Wednesday, October 31, 2012

Cabai Burung Dan Ibubapa Saya


Adalah normal untuk peneroka bercucuk tanam di dalam ladang sawit atau di kawasan rumah. Tanah subur. Tanam pisang, pisang jadi. Tanam durian, durian pun jadi haha, dah berbuah dah pun. Salah satu tanaman yang mak dan bapak aku tanam ialah cabai burung ni. Selain untuk kegunaan sendiri ianya juga dijual kalau banyak.

Masalah besarnya, sama juga dengan pisang, kalau lambat ambik akan ada orang curi. Kesiankan? Aku rasa durian dekat kebun bapak aku tu pun macam susah je kitaorang nak merasa.

Sunday, October 28, 2012

Ibadah Korban dan Masyarkat FELDA. (Dulu dan Kini)



Aku ingat lagi dulu, masa aku kecik ibadah korban hanya dilakukan di Masjid. Kira orang ramai berkongsi bahagian. Dan seingat aku jumlahnya takdelah banyak sangat pun.

Tapi zaman sekarang, mungkin sebab taraf hidup dah meningkat dan mungkin anak-anak peneroka sendiri dan ada pendapatan dan prefer buat korban di kampung, jumlah lembu korbannya banyak. Dan ada yang buat korban secara individu. Buat di rumah sendiri, lepas tu terus buat kenduri dan sedekah daging pada jiran. Ada orang yang buat tiap-tiao tahun pun ada.

Serious dulu nak dapat daging korban macam jarang, sekarang boleh dapat lebih sekilo. Aku mesti akan bawak balik rumah everytime musim korban sebab mak aku dapat berlebih-lebihan.

Tuesday, October 23, 2012

Lori Hantu



Ha tau apa itu lori hantu. Lori hantu ni biasanya digunakan untuk mengangkut sawit ke kilang. Kait sawit - angkat dalam kereta sorong bawak ke tepi jalan - letak dalam lori hantu - bawak ke kilang.

Biasanya memang takde road tax semua. Memang semata-mata lori je pun. Siapa yang ada modal bolehlah buat side income dengan ambik upah hantar sawit ke kilang. Sampai sekarang pun ada. Sekarang upah lori ikut tan kalau tak silap.

Monday, October 15, 2012

Kalau Sakit

Sebagai manusia kita tak terlepas daripada sakit. Walaubagaimanapun tinggal di Malaysia ni banyak kelebihannya. Klinik kerajaan disediakan. Klinik ibu mengandung pun ada. Segala kelengkapan memadai untuk semua orang. Kalau nak pergi klinik swasta biasanya peneroka akan ke pekan Sungkai atau Slim River.

Oh ye bomoh, atau orang yang boleh ubat secara tradisional pun ramai. Aku masa darjah 5 kena sakit gatal satu badan ada makcik ni ubatkan. Bapak aku accident patah tulang rusuk, bomoh tulang urutkan. Kira oklah jugak sebenarnya ada kemudahan bila sakit ni.

Friday, October 12, 2012

Recycle Bottle



Masa kecik dulu lagi dah ada aktiviti recycling ni. Biasanya kitaorang akan jual botol kicap atau botol sos je lah kut. Botol air minuman pun ada. Botol kaca. Selalunya mak aku akan letak dekat pangkal pokok. Bila orang tu biasanya India datang naik lori kitaorang jual.

Biasanya duit tu aku dengan adik aku ambiklah. Dapatlah 20sen ke 40 sen kalau tak silap, tapi zaman tu 10 sen pun sangat berharga.

Sunday, October 7, 2012

Sekolah Rendah

Aku start sekolah rendah pada tahun 1987. Aku rasa masa tu belanja aku dalam 20 sen je kut. Dan aku rasa jugak, kuih 10 sen boleh dapat 3 banyak kalau tak silap. Aku tak pasti sangat, logik ke 10 sen dapat 3 masa tahun 1987. Yang aku pasti, belanja aku takdelah banyak sangat.

Monday, October 1, 2012

Ikan Tembakang


Ini adalah ikan tembakang. Masa kecik aku dengan bapak aku tangkap sendiri. Aku pernah kena pelempang dengan bapak aku sebab balik lambat pergi menggagau ikan ini. Ikan ni sedap masak lemak dan goreng. Aku suka sangat telur dia. Memang sedap betul pada aku.

Tapi sekarang dah tak pergi tangkap beli kat pasar sekilo RM10.