SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Monday, August 13, 2012

Meriam

Contoh Meriam Besi - Gambar di ambil dari  http://one5zul.blogspot.com/2011/08/balik-kg-lagi-version-main-meriam.html 
Haha, kalau musim raya sahaja mesti FELDA aku jadi macam medan perang. Mercun itu biasa. Meriam pun biasa. Meriam yang hardcore dalam segala sejarah meriam. Meriam besi. Meriam palong buat longkang tu pun ada.

Untuk yang tidak tau, ada satu lubang besar dan satu lubang kecik di meriam ini. Lubang besar ni yang kat depannyalah. Lubang kecik dekat pangkal, dan di atas. Caranya, mula² seoarang akan masukkan kabait yang dicampur air ke dalam meriam. Dalam bekaslah kabait ni. So lubang besar dan lubang kecik ni tadi di tutup seketika. Bila cukup masa lubang kecik ni tadi dibukak dan di cucuh api.

Ha masa tu lah letupan akan berlaku. Memang kuat lah kalau jenis besi ni. Biasanya besi ni di tanam dalam tanah untuk tak bagi berkecai. Kira selamatlah jugak sebenarnya bagi mereka yang expert. Ada jugak main meriam tin tapi tahun depan jelah aku cerita cara mainnya.
Post a Comment