SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Monday, July 16, 2012

Galah Sawit


Gambar ambil dari sini:  http://animhosnan.blogspot.com/2011/12/sabit.html 
Untuk mengait sawit peneroka memerlukan galah dan sabit. Sabit diikat pada galah dengan sangat kuat. Bapak aku guna galah buluh je dulu. Ada sampai satu tahap galah tu kena sambung dua sebab pokok dah tinggi sangat.

Dan ramai jugak orang yang guna galah besi. Kerja sawit ni kerja berat. Nak angkat galah lagi, nak kait sawit lagi. Kena guna teknik yang betul lagi. Tak terkejutlah kalau peneroka ada six pack.
Post a Comment