SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Thursday, July 19, 2012

Kitab

Nak dekat puasa ni aku teringat, bila esoknya nak start puasa bapak aku akan bukak kitab dan ajar aku yang masih kecik niat puasa. Kitab tu dah lusuh dan terkoyak-koyak. Bila dah beranak pinak ni giliran aku pulak mengajar anak cumanya instead of guna kitab aku bukak tablet hehe.

Ini Ramadhan kedua yang bapak aku takde.

Monday, July 16, 2012

Galah Sawit


Gambar ambil dari sini:  http://animhosnan.blogspot.com/2011/12/sabit.html 
Untuk mengait sawit peneroka memerlukan galah dan sabit. Sabit diikat pada galah dengan sangat kuat. Bapak aku guna galah buluh je dulu. Ada sampai satu tahap galah tu kena sambung dua sebab pokok dah tinggi sangat.

Dan ramai jugak orang yang guna galah besi. Kerja sawit ni kerja berat. Nak angkat galah lagi, nak kait sawit lagi. Kena guna teknik yang betul lagi. Tak terkejutlah kalau peneroka ada six pack.

Wednesday, July 4, 2012

Cekelat Susu - Favourite Masa Kecik


Inilah makanan kegemaran aku masa kecik. Dia ada macam-macam perisa so masa beli tu memang pilih yang favourite. Sekarang pun ada jual lagi rupanya dan bila bagi anak-anak aku makan diaorang tak suka. Maybe sebab diaorang dah rasa yang lagi sedap. Apa-apa pun ini adalah nostalgia.