SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Monday, May 14, 2012

Selipar Jepun


Bapak aku adalah seorang yang sangat berjimat. Bayangkan selipar jepun. Selipar jepun ni kalau dipakai hari-hari mestilah ada kemungkinan akan putus kan? Bila selipar jepun ni putus bapak aku akan sambung bahagian putus tu dengan dawai.

Bapak aku jugak garang. Bila selipar aku putus aku takut nak bagitau bapak aku. Hahaha..

Sunday, May 13, 2012

Satu-satunya Risiko Yang Aku Risaukan...

So whatever happens pasal FGVH sekarang tanah peneroka tidak akan tergadai. Selamat. Seriously aku tak peduli sangat pasal saham dan loan tu. Aku tak taulah kenapa. Maybe sebab aku rasa bendanya tak banyak. Takpelah, kita tengok nanti. Aku harap ini post last pasal benda ni, lepas ni biar aku cerita pasal kenangan duduk FELDA balik, tujuan asal blog ini.

Biasanya peneroka-peneroka sekarang sudah berusia dan mereka hanya ada ladang yang sepuluh ekar untuk diusahakan. Ye ada peneroka yang berniaga tapi mungkin dalam 1%-2%, diaorang ini kita tak perlu risau. Yang aku risau ialah bila bukan FELDA yang sekarang ini kuasai pentadbiran dan akhirnya diaorang ni manipulate dan control harga sawit.

Aku rasa orang patut concern pasal itu. Kalau nak bergaduh ke bertengkar ke pasal itu. Sebab itu sumber pendapatan peneroka yang paling utama atau itu je satu-satunya sumber pendapatan.

Minggu lepas aku dengar harga sawit satu tan RM800. Paling kurang aku dengar RM600. Harga dia berubah-ubah dan aku rasa takde siapa pun peduli pasal benda ini. Macam aku sendiri pun, pada aku kalau harga masih RM500 satu tan dan ke atas aku happy untuk bapak aku. Sebenarnya harga sawit inilah yang patut dijadikan main point oleh pejuang-pejuang yang kononnya nak menyelamatkan peneroka tu. Bukan pasal tanah tergadai yang pointnya salah sama sekali.

Biasanya peneroka akan menuai hasil sawit dua kali sebulan. Katakan kali pertama dapat 3 tan dan kali kedua dapat 2 tan sama dengan 5 tan, itu kalau 5 tan lah, minima. Ada yang dapat sampai 11 tan. 5 tan darab RM600 tolak upah Indon ambik sawit, tolak sewa lori dapatlah bawak balik dalam 2000++. Cukup makan suami isteri.. Anak-anak biasanya semua dah kerja.

Tapi aku taknaklah satu hari nanti harga sawit jadi RM50 satu tan, jadi miskinlah peneroka, biarlah FELDA masuk bursa ni nanti jadikan harga sawit RM1000 satu tan.

Saturday, May 12, 2012

Cerita Terkini Baik, Buruk Dan Lawak Duit RM15000

Blog ini sepatutnya blog kenangan aku masa kecik, tapi sebab kes FGVH ni tengah kecoh, aku updatelah pasal ni dulu, update apa yang patut.

Cerita Lawak
Ada satu pihak tu dulu dia memang lawan betul FELDA masuk bursa. Cakap tak betullah apa lah. Bila dah jadi diaorang cakap pulak duit RM15000 tu tak cukup untuk peneroka. Spin lagi cerita, dari tak betul jadi betul tapi dapat sikit. Memang pada aku pun 15K tu sikit tapi aku ketawa je lah bila tengok orang tu spin cerita gila-gila. Yang lawaknya ramai pulak yang sokong dan tak pulak tanya orang tu balik "eh hari tu cakap benda ni tak betul?". Kesian betul.

Cerita Buruk
Semalam peneroka di FELDA bapak aku dapat cheque. Yang aku menyampahnya orang Proton bawak masuk Preve promote kat masjid. Sorrylah aku tak suka orang ambik kesempatan. Taulah nak berniaga tapi tak perlulah macam ini.

Cerita Baik
Bapak aku nak guna duit yang dia dapat tu untuk buat Haji Badal arwah ayah dan emak dia. Korang tengok, mungkin pada aku bahagian dia yang 5K tu sikit tapi tengok besar impactnya yang dia boleh buat. Tak cukup pun 5K nak buat Haji Badal untuk dua orang tapi aku yakin ianya membantu. Alhamdulillah dan itu buat aku respect bapak aku dengan tinggi lagi.

Aku dengar cerita yang saham FELDA tu boleh je ditolak. Ada borang penolakan. Mana ada paksaan, kalau taknak jangan sign. Ini berita baik untuk orang yang taknak ambik.

Friday, May 11, 2012

Penjelasan Terperinci Mengenai Tanah Peneroka, Bukan Tanah FELDA (Organisasi)

Ini adalah cerita pasal tanah peneroka tidak akan tergadai. Bukan pasal rugi untung saham, bukan pasal politik. In fact bukan pasal FGVH pun, ini pasal TANAH PENEROKA. Sekian terima kasih.

Sebelum itu aku nak terangkan pasal tanah FELDA (organisasi) yang aku dont really give a damn about. Sebab apa aku tak peduli? Sebab tanah FELDA (organisasi) adalah tanah yang diuruskan sendiri oleh FELDA tanpa melibatkan peneroka dan OBVIOUSLY bukan hak peneroka atau anak peneroka. Unless FELDA offer orang untuk jadi peneroka baru. Itu lain cerita. Ye ada anak peneroka kerja berkaitan dengan tanah FELDA ini sebagai staff, bukan sebagai peneroka.

Kembali kepada tanah peneroka, based on bapak aku punya kisahlah ye, dan aku rasa mana-mana pun lebih kurang kisahnya. Bila seseorang masuk FELDA peneroka akan diallocate dalam 1/2 - 1 ekar tanah dan rumah untuk tempat tinggal dan 10 ekar untuk ladang sawit. Di sini aku nak ceritakan pasal tanah ladang. Bila masuk FELDA kau akan dibahagikan mengikut system blok. Kumpulan. Dalam 28 orang macam tu. Bapak aku Block 6 Peringkat 1. Sistem blok ni kira senanglah untuk differentiate dan manage. Ada geng.

Tanah dan rumah ini bukanlah diberi percuma. Ianya di BELI dengan bayaran yang agak berpatutan dan dibayar secara ansuran. Dan masa mengusahakan tanah ini FELDA akan bagi baja dan segala bantuan lagilah. Aku yakin mesti dengan bayaran jugak. Potong gaji. Ingat ye, beli tanah secara ansuran dan dapat subisidi baja etc untuk usahakan.

Pada asalnya peneroka akan diberi empat bahagian tanah (2.5 ekar x 4) untuk diusahakan. Kita panggil Ladang A, B, C, D. Ladang A mungkin di atas bukit yang banyak landak dan beruang. Ladang B mungkin sebelahnya ada sungai yang banyak ikan, Ladang C tempat banyak langsuir dan penanggal dan Ladang D tempat orang bunian tinggal. Ikut nasib. Aku saje je cakap benda-benda bahaya ni sebab nak bagitau susah orang-orang FELDA ni dulu. Diaorang usahakanlah ladang-ladang diaorang ni.

Sampai satu masa 4 ladang ini akan dicantumkan menjadi 10 ekar. So Ladang A bapak aku akan bercampur dengan Ladang A pakcik Hassan, pakcik Abu dan pakcik Mat contohnya. Di sini sistem undian dilakukan oleh ahli blok ini tadi. Kira kau dah tak semestinya dapat ladang asal kau. Masa ini ada lah pakcik yang nak swap ladang dengan pakcik lain suka sama suka kalau diaorang tak berkenan dengan lot tanah yang diaorang dapat. Macam bapak aku dapat tanah dekat jalan besar so dia puashati. Sebab apa orang ada swap? Sebab diaorang ada tanam pokok-pokok dah dalam ladang diaorang so kalau boleh naklah dapat tanah asal diaorang. Tanam durian ke apa ke. Yang tak swap biasanya akan bayarlah sikit duit untuk pokok-pokok tu sebagai tanda ihsan dan ganti rugi. Tamat.

Sampai satu masa lagi kau dah dapat hak tanah ladang dan rumah kau. HAK MUTLAK. Dah habis bayar. Dapatlah geran semua. Biasanya bila ini berlaku ialah bila mana pokok sawit engkau akan kena tanam semula (atau lebih awal). Tanam semula bermaksud pokok kena tebang and start tanam balik from scratch. Takde income untuk beberapa tahun plus kena berusaha membesarkan pokok dengan jayanya.

Bila masa ini sampai kau ada 2 option, bagi FELDA uruskan dan end of the month kau akan dapat duit. Jumlah duit ini adalah tetap dan kau bolehlah duduk rumah buat apa yang kau suka. Bagi uruskan bukan bermaksud tanah itu jadi hak FELDA semula. Tanah itu hak engkau. Atau, kau usahakan sendiri. Macam bapak aku dia usahakan sendiri. Keluar modal sendiri untuk tanam semula dan uruskan ladang dia. Hasil tetap dijual ke kilang FELDA dan mestilah jumlah pendapatan yang dapat lebih dari orang yang bagi FELDA uruskan. Bukan bapak aku buat kerja pun sebenarnya, dia dah tua, so dia upah anak-anak peneroka yang masih stay dekat sana.

Kena diingat jugak tak semestinya budak-budak yang stay ni gagal, atau apa lagi benda negatif yang korang fikirkan. Diaorang stay maybe sebab nak jaga mak ayah, diaorang stay maybe sebab nak berniaga di FELDA yang lebih menguntungkan dan maybe diaorang stay sebab nak kerja FELDA, as in jadi staff FELDA (organisasi). Dan maybe duduk FELDA lagi senang dari aku yang kerja dekat bandar. (memang pun diaorang lagi banyak duit, hisap rokok Dunhill)

Last sekali aku nak cerita, peneroka yang jual hasil kepada FELDA walaupun tak suruh FELDA usahakan masih dapat special previlleges macam Bonus Raya, Bonus Hasil Sawit dan apa-apa lagi. Aku harap sekarang orang semua faham. Yang FGVH tu diaorang guna tanah FELDA (organisasi) dan orang risaukan kalau satu hari nanti tergadai. Seingat aku 50% masih dimiliki oleh bumiputera dan diaorang sign agreement dengan SPRM supaya takde benda-benda yang buat orang was was dalam urusniaga FGVH.

Kita doakan yang terbaik, itu lebih baik.

Mengenai bekas peneroka yang hidup melarat lepas dapat duit berjuta² macam ex FELDA LBJ yang nak bayar duit elektrik pun tak mampu walaupun duduk rumah banglo ialah sebab diaorang JUAL tanah yang hak milik diaorang inilah. Mungkin diaorang tak beringat masa dapat duit dan tanah nak diusahakan pun dah takde, so takde pendapatan. TANAH SUDAH DIJUAL! Tak sama langsung dengan kes RM15000 ni. Sekian terima kasih.

Aku akhiri dengan:

"Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (Al Hujurat ayat 6)

Kalau kau boleh luangkan masa tengok, baca dan share expalanation si A aku yakin korang boleh luangkan masa tengok, baca dan share penjelasan si B. Even a sheet of paper has two sides. In seeking truth you have to get both sides of a story.

Article lain sila click: Penjelasan Isu Tanah Peneroka FELDA Tergadai FVGH

Thursday, May 10, 2012

Jalan Ladang Berlecak

Jalan di ladang² sawit adalah jalan tanah merah, sampai sekarang pun sebab mustahillah kut nak tar jalan dalam ladang. Dan lori sawit pun keluar masuk ladang hari-hari untuk bawak buah pergi ke kilang.

So bila hari hujan ada bahagian² jalan yang akan berlopak dan lecak. Tanah merah tu berselut. Kalau naik motor biasanya orang yang duduk belakang akan turun untuk memudahkan orang yang bawak motor melepasi kawasan lecak itu. Ada sekali tu bapak aku cerita masa tu aku kecik lagi kitaorang naik motor bertiga, bapak aku, aku kat tengah dan belakang abang aku. Masa kat kawasan lecak tu abang aku turun dan bapak aku tak perasan. Bapak aku jalan je lah dan ayat yang keluar dari mulut aku masa tu ialah "Kesian abang Min" banyak kali.

Lepas dah jauh baru bapak aku sedar abang aku takde. Lepas tu dia patah balik. Ini antara cerita yang diulang-ulang bila kitaorang berkumpul kat rumah sampailah sekarang.

Wednesday, May 9, 2012

Penjelasan Isu Tanah Peneroka FELDA Tergadai FGVH

Ini adalah cerita pasal tanah peneroka tidak akan tergadai. Bukan pasal rugi untung saham, bukan pasal politik. In fact bukan pasal FGVH pun, ini pasal TANAH PENEROKA. Sekian terima kasih.

Mintak maaf sebab cerita pasal benda ini lagi. Aku anak FELDA dan aku rasa aku bertanggungjawab jugak cari informasi yang tepat dan sebarkan. Sebabnya? Sebab orang yang bukan peneroka lagi banyak cakap dan risaukan peneroka dan termasuklah takut satu hari tanah tergadai bila FGVH masuk bursa.

Selain orang di forum berbincang dan ramai jugak penyebar fitnah dan ramai jugak yang risaukan duit kerajaan habis ada lagi orang yang risau iaitu anak peneroka-peneroka sendiri (as iflah dioarang ni nak mengerjakan tanah 10 ekar tu.)

Aku nak bagitau satu benda, tanah peneroka dan tanah FELDA adalah lain. Aku rasa orang ramai risau pasal tanah peneroka. Tanah peneroka dah ada hak milik peneroka yang takde kait mengait pun dengan FELDA kecuali 1) hasil dijual kepada FELDA. 2) atau suruh FELDA uruskan ladang dan hujung bulan ambik duit (fixed dan peneroka duduk rumah goyang kaki). Aku baru tulis pasal ini dengan lebih mendalam di sini aku insist korang baca untuk lebih faham, post ni tak payah baca pun takpe - SILA CLICK LEPAS HABIS BACA YANG INI

Minggu lepas bank-bank di suruh pergi ke semua FELDA untuk tolong peneroka bukak akaun beli saham. Ye ada charges yang agak tinggi perlu dibayar dan bank memang buat untung dalam hal ini. Not to mention benda ini dibuat dengan tergesa-gesa sampai ada orang tak sign. Was-was. Abaikan sekejap walaupun kesian dengan peneroka. Minggu ini pulak keluar dekat Facebook yang ada penganalisa ekonomi dan macam-macam orang lain yang buat kesimpulan tanah peneroka akan tergadai kalau tak mampu bayar loan beli saham itu tadi. Macamlah orang FELDA ni miskin sangat.

Antara form yang kena sign. Berapa unit saham tu tak taulah lagi tapi aku gerenti tak lebih seribu. Katakan satu unit 5 ringgit. Katakan 1000 unit (10 lot), baru RM5000. Tapi cakap berlapik jugak aku ni. Kalaulah jumlah loan lebih dari 10K aku takkan bagi ayah aku sign. Baiklah dia tolak sahaja saham tu. Dia dah tua dah pun, 10K tu banyak.
Ada penganalisa ekonomi pandai cakap kalau hutang melebihi RM30000 tak boleh bayar nanti istihar bankrap. Akibatnya tanah peneroka boleh dirampas. Dan benda inilah yang disebarkan ke seluruh dunia. Bagi semua orang takut. Dia cakap kalau bankrap, yang macam mustahilla pada aku dengan tahap ekonomi peneroka sekarang. BUKANNYA SIGN SURAT tanah boleh tergadai. Pahe dok? Kome faham tak?? 
Untuk persoalan duit datang dari mana, mari saya quote ada brader ni cakap:
Duit untuk felda datang dari felda la. Selain ladang yg diusahakan peneroka, banyak jugak yg diusahakan direct oleh felda. Terutama ladang-ladang yg baru. Sekarang mana ada bukak tanah untuk peneroka baru lagi dah. Masa masuk hutan pahang, tak tau berapa ribu hektar tanah yg felda usahakan direct. Kalau sawit seekar boleh dapat untung bersih 300 sebulan, kali dengan ribu-ribu hektar tu. Tu pasal la dia nak realised the value of the company guna FGV. Felda bukan setakat peneroka. Tu pasal peneroka yg tolak FGV, memang rugi la. Cuma sumbangan peneroka di peringkat awal Felda memang patut dihargai.
P/S: peruntukan saham bumiputra FGV dah tutup last week. Berebut org nak beli. Peneroka pulak ada special allocation lagi. Memang untung diaorang.
Dan akhir sekali untuk anak-anak peneroka yang risau, kawan aku seorang lawyer dan pergi sign semua surat minggu lepas sebab ayah dia dah takde so jadi wakil. Dia seorang yang buat suratkhabar Utusan Malaysia yang dibagi free dekat rumah dia jadi lapik siang ikan explain di bawah dan menjawab semua kegusaran anda semua:



Ada orang cakap:  Saham tu dicagarkan pada bank.. bukan kita kontrol.. so bukan senang nak jual balik.. 

Jawapan: Pasal share memang pledged under nama bank, kita panggil nominees sebab pakai duit bank utk beli kan. Kalau nak jual, apa yg susahnya? Call je dealer, dia jualkan la price apa yg orng nak. Tak pernah dengar bank tak kasi jual sbb sentiasa ada buyer. But kadang2 orang buat not in the best interestla. Siapa yang cakap susah nak jual ni lebih kepada nak menghasut je lah (kata kawan aku yang kerja bidang saham² seumur hidup dia) Dan sila baca apa brader sorang ni pulak cakap:
Sebenarnya mana2 saham kalau kita xde duit memang kena buat loan nak dptkan saham tu.Sama mcm TNB,setiap staff akan diberi beberapa lot saham..utk dptkan lot saham tu memang kena buat loan unless orang tu memang boleh dptkan cash ribu2.Bila buat loan adalah normal berhutang mesti ada agreement kena byr balik..Tp biasabya kalau xsebut dlm agreement diambil tanah ke, harta ke..maka memang bank xboleh amik.Sebenarnya ramai orang luar berebut nak dptkan saham fgvh ni..even aku pun kalau boleh aku nak mohon tp xboleh sebab utk peneroka felda jer.Konsep dia sama mcm bank rakyat juga..tgk berapa ramai org berebut nak beli share bank rakyat..sebabnya keuntungan setiap tahun dpt average 16%.Kalau saham blue chip xperlu risau...Tgk mcm Sime Darby..division plantation diorang untung byk setiap tahun..Semua company besar mcm TNB,Sime Darby,Telekom malaysia dan GLC lain semua dalam blue chip.Kalau sapa orang Felda xnak share FGVH tu boleh la bagi kat aku...ehehe..aku sggggt nak..
Pendapat aku sendiri: Yang patut peneroka arguekan ialah kenapa share ni tak dibagi percuma sahaja?? Heheheh.. Dan aku yakin sebab peneroka kena ambik loan dan bukan bayar guna cash sendiri adalah sebab  kita tak tau lagi berapa share yang kita akan dapat dan berapa ringgit bendanya, bukan sebab peneroka takde duit nak beli cash.

Yang aku dengar dari semalam. Rugi, tanah tergadai, rugi, tanah tergadai, rugi, tanah tergadai. BErapa ramai yang terlibat sekarang ni. Doalah benda yang baik-baik untuk peneroka peneroka ni, kalau kita sifat negatif sangat Allah pun tak suka. By the way tanah peneroka memang takkan tergadai dan silalah doa saham tu untung. Rakyat Malaysia jugak untung.

Ok sekian terima kasih.Oh ye by the way aku sedikit pun tak menafikan yang ini macam ole² nak dekat pilihanraya, tapi we dont give a damn sebab dulu kitaorang susah kalau tak masuk FELDA mana nak mampu BUAT rumah bungalow tanpa loan. Yang aku peduli sekarang ini ialah mak aku cakap duit 5k untuk anak-anak tu ialah untuk duit yang mak ayah takde. Haha.. Macamanalah aku nak bagitau dia yang duit itu memang untuk anak-anak regardless mak ayah hidup atau tidak. Nanti dia cakap aku nak menghabiskan duit dia pulak. Hehehe.

Aku akhiri dengan:

"Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (Al Hujurat ayat 6)

Kalau kau boleh luangkan masa tengok, baca dan share expalanation si A aku yakin korang boleh luangkan masa tengok, baca dan share penjelasan si B. Even a sheet of paper has two sides. In seeking truth you have to get both sides of a story.

P/S - Aku bukan quote cakap kutu-kutu jalanan ye, aku quote from orang yang professional dan ada experience.

Article lain sila click: Penjelasan Terpeinci Mengenai Tanah Peneroka, Bukan Tanah FELDA (Organisasi)

Tuesday, May 8, 2012

Durian Runtuh FELDA RM15000


Durian Runtuh FELDA RM15000
Berita from http://bharian.com.my

Najib umum 'durian runtuh' RM15,000 setiap keluarga peneroka

2012/05/08

JENGKA: Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pemberian "durian runtuh" sebanyak RM1.689 bilion kepada peneroka FELDA berikutan penyenaraian FELDA Global Ventures Holdings (FGVH) di Bursa Malaysia bulan depan.

Perdana Menteri berkata, pengagihan fasa pertama membabitkan RM5,000 kepada peneroka diikuti fasa kedua RM5,000 untuk isteri dan fasa ketiga RM5,000 untuk generasi kedua.
Beliau mengumumkan berita gembira itu di depan lebih 30,000 peneroka di padang FELDA Jengka 8, Pahang, sebentar tadi.
_________________

Macam semua orang cakap, betterlah daripada takde langsung, siapa nak bagikan?? Aku terkilan sebab hari tu cakap peneroka akan terduduk mendengar jumlahnya. Bila aku dengar 15K biasa-biasa jelah, takdelah sampai terduduk. Disappointed sikit.

Aku yang disspointed tapi mak bapak aku happy. Itu yang lagi penting! Bukan hak aku pun yang aku nak disappointed. Majority semua orang pun happy. Takpelah semoga peneroka FELDA happy..


Article lain sila click:

Penjelasan Terpeinci Mengenai Tanah Peneroka, Bukan Tanah FELDA (Organisasi)

Penjelasan Isu Tanah Peneroka FELDA Tergadai FVGH