SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Thursday, January 26, 2012

Video Game


Jadi anak kepada bapak aku bermakna aku takkan dapat luxury item sebab bapak aku orang yang berjimat. Contoh luxury adalah video game. Tapi ada jugak orang yang ada video game di FELDA dan diaorang akan sewakan mengikut jam. 50 sen kut satu jam. Kalau nak merasa kitaorang pergilah sewa, kumpul duit dulu. Masa itu rasanya game Mario Bros yang paling best.

Masa aku dah besar sikit kawan baik aku anak pegawai FELDA dan rumah dia ada video game ni. Dia yang ajak aku main dekat rumah dia. Game lumba motor tapi tak ingat apa tajuknya.

Monday, January 16, 2012

Nenek-nenak Si Bongkok Tiga


Baru-baru ni anak aku yang kecik tu nyanyi lagu ni masa balik dari nursery. Memang jauhla lagu ni punya memori. Sejauh umur aku 5 tahun kut. Inilah permainannya. Bila main masuk bab-bab lagu ni biasanya bila main campur lelaki dan perempuan. Memang nostalgic betullah.
"Nenek-nenek si bongkok tiga, siang mengantuk malam berjaga, mencari cucu di mana ada, nenekku kahwin dengan anak raja.
Cucu-cucu tak dapat lari, nenek tua banyak sakti, sekarang nenek nak cari ganti, siapa yang kena dia yang jadi."
Dan semua orang akan lari, menyorok sambil ketawa tutup mulut bila "si nenek" cari orang.

Tuesday, January 3, 2012

Pergi Dan Balik Tadika

Aku pergi dan balik tadika mak aku hantar. Tapi ada jugak yang aku berjalan je balik sebab mak aku pergi kebun. Bayangkan umur 6 tahun selamba berjalan balik rumah yang agak jauh. Mak bapak tak risau pun pasal keselamatan sebab memang confirm selamat.

Zaman sekarang tak boleh lagi buat macam tu. Jarak sekolah ke rumah dalam 100 meter pun belum tentu selamat.