SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Monday, September 26, 2011

Kenduri Kahwin Di Felda

Biasanya kenduri kahwin di FELDA ni dibuat secara gotong royong. Zaman sekarang mungkin dah buat secara catering sebab peneroka dah banyak duit dan peneroka pun dah tua.

Apa-apa pun di FELDA ni ada system yang mana peneroka di bahagi ke beberapa bahagian dan mereka ini berkongsi untuk membeli peralatan memasak, makan, kemah dan sebagainyalah. So bila ada anak peneroka yang nak kahwin akan ada mesyuarat, di mesyuarat ni nanti akan ada perbincanganlah nak masak apa, nak beli apa, nak buat hari apa.

Maknanya di sini di dalam geng ni tak boleh ada yang sama tarikhla kendurinya kalau tak silap. Apa-apa pun seronok jugaklah sebab budak-budak kecik pun tolong menolong basuh pinggan ke apa ke.
Post a Comment