SELAMAT DATANG



Kisah pahit manis hidup saya di Felda Gunung Besout, Sungkai Perak. (1981-1998).

Untuk reader yang baru sampai kalau minat elok baca dari bawah dan click Older Post. Terima Kasih.

Kata nama AKU digunakan untuk ditulis dengan lebih ikhlas dan natural.

Tuesday, December 27, 2011

Tadika Kemas

Masa umur 6 tahun aku pun masuklah ke tadika kemas. Uniform biru petak-petak. Sebab aku kawan dengan orang yang lagi tua so aku taulah jugak pelajaran-pelajaran yang akan diajar. Ramai kawan masa ni dan seingat aku dalam kelas duduk bersila je.

Monday, December 19, 2011

Ubi Kayu



Ubi kayu adalah tanaman yang masih ditanam di rumah mak aku sampailah sekarang. Pucuknya untuk dibuat sayur dan ubinya untuk direbus atau digoreng. Mak aku cakap pokok ubi yang diambik pucuknya nanti isi ubinya tak sedap.

Biasanya ubi rebus tu makan waktu petanglah, cicah dengan kelapa parut atau ikan masin.

Monday, December 12, 2011

Minum Petang

Apa yang aku ingat mak aku mesti akan menyediakan makanan dan minuman untuk waktu petang. Dah jadi macam tradisi. Lepas Asar macam tu mesti akan ada kuih dan air teh. Sampailah sekarang, mak aku tak pernah miss.

Kalau nak dibandingkan dengan kehidupan aku sekarang, aku rasa jarang sangat wife aku sediakan dan aku sendiri pun takde rasa nak minum petang. Mungkin sebab sampai rumah pun dah pukul 6 petang ke atas.

Friday, December 9, 2011

Mengaji Dan Bersilat

Bapak aku ajar aku mengaji sendiri tapi ada jugak orang yang hantar anak-anak mengaji dengan orang lain. Senarionya, lepas Maghrib adalah budak-budak berjalan beramai-ramai ke rumah orang yang mengajar mengaji itu.

Ada jugak pakcik yang bukak kelas silat. Kelasnya di waktu malam jugak tapi bukan setiap harilah. Aku ada join, tapi tak lamalah sebabnya aku dah lupa. Bapak aku tak bagi rasanya sebab dia tak suka aku keluar malam.

Thursday, December 8, 2011

Tanah Rezab

Ke tanah reserve ya? Aku pun tak pasti tapi biasanya ada tanah-tanah kosong berdekatan penempatan peneroka. Depan rumah parents aku pun ada, so berpakat-pakatlah penduduk untuk bahagi-bahagi kawasan. Ada yang tanam cempedak, tanam durian, tanam pokok jagung, pokok ubi dan macam-macamlah lagi. Daripada terbiar.

Dalam tahun 2000-an hari tu kerajaan ambik tanah tu untuk buat rumah cikgu. Sepatutnya diaorang boleh je ambik tanah tu begitu sahaja tapi penduduk semua dibayar jugaklah sedikit duit. Sayang jugak sebenarnya sebab pokok durian pun dah start berbuah, tapi bukan harta kita kan?

Tuesday, November 29, 2011

Banjar, Jawa Dan Lain²

Oh di FELDA ni penduduknya datang dari segala genap tempat. Maksud aku di sini, orang-orangnya ada yang orang Jawa, orang Banjar, orang Perak pure. So bayangkan di satu kawasan ada pelbagai kaum dan BAHASA.

Dan sedikit sebanyak kami faham lah jugak perkataan² basic and it helps bila aku kahwin dengan keturunan banjar hehe.

Tuesday, November 1, 2011

Burung Wak-Wak

Dulu kalau dapat makan burung rasa seronok sangat, masak lemak cili api sedap ni. Dekat area sini pun aku selalu nampak tapi macamanalah aku nak menangkapnya. Nak sembelih pun tak reti hehe.

Aku merasalah jugak makan burung ni dua tiga kali. Kat FELDA aku confirm banyak lagi tapi tak taulah ada orang menangkapnya ke tidak.

Monday, September 26, 2011

Kenduri Kahwin Di Felda

Biasanya kenduri kahwin di FELDA ni dibuat secara gotong royong. Zaman sekarang mungkin dah buat secara catering sebab peneroka dah banyak duit dan peneroka pun dah tua.

Apa-apa pun di FELDA ni ada system yang mana peneroka di bahagi ke beberapa bahagian dan mereka ini berkongsi untuk membeli peralatan memasak, makan, kemah dan sebagainyalah. So bila ada anak peneroka yang nak kahwin akan ada mesyuarat, di mesyuarat ni nanti akan ada perbincanganlah nak masak apa, nak beli apa, nak buat hari apa.

Maknanya di sini di dalam geng ni tak boleh ada yang sama tarikhla kendurinya kalau tak silap. Apa-apa pun seronok jugaklah sebab budak-budak kecik pun tolong menolong basuh pinggan ke apa ke.

Monday, September 12, 2011

Kerepek

Di rumah dan kebun bapak aku banyak tanam pokok pisang dan pokok ubi. Kalau rumah, pokok sukun pun ada.

So bila dah banyak selain di jual mak akan buat kerepek² jugak. Aku ingat dan sampai sekarang pun aku masih suka ialah kerepek ubi pedas. Ada satu masa tu aku jual dekat sekolah, satu peket kecik 10 sen je. Hehe.. Ni zaman dekat 90an la ni.

Tuesday, September 6, 2011

Raya 80-90an

Aku ingat masa itu aku dengan kawan-kawan aku akan pusing kampung beraya. Duit raya 10 sen pun dah seronok.

Jalan ramai-ramai, takde rasa bahaya yang ada rasa seronok sahaja. Sekarang ni memang aku tak nampaklah orang beraya.

Thursday, August 11, 2011

Tebu

Bulan puasa ni teringat pulak pasal tebu. Dulu masa budak-budak memang ramai orang tanam pokok tebu dekat rumah. Tapi kami makan tebu tu. Ada yang makan sebatang besar tu atau ada yang potong kecik². Buang kulit, kunyah² sampai habis air tinggal hampas.

Lama-lama ada orang mampu beli mesin tebu tu orang pun terusla upah pakcik² tu mesinkan. Harga upah mengikut jug jugaklah. Dah besar² especially bulan puasa mak aku rajinlah kupas tebu dia dan pergi upah orang mesinkan.

Monday, August 1, 2011

Moreh

Apa yang aku paling ingat bila puasa di kampung aku dulu masa kecik ialah moreh. Ok aku sebak betul nak tulis ni. Dekat masjid peneroka² ni berpakat untuk buat moreh bukak puasa ikut giliran blok (kumpulan).

Biasa bila giliran kumpulan bapak aku, bapak aku bawak aku sekali. Berhidanglah dalam talam. Aku rasa itu nikmat yang paling best masa bulan puasa dekat kampung kecik² dulu.

Monday, July 11, 2011

Pawagam Bergerak

Dekat FELDA kami ada satu padang awam. Biasalah kalau ada acara apa² memang dekat padang ni sajalah aktivitinya. Dan aktiviti yang paling menarik ialah ada wayang bergerak yang mana pada waktu malam orang akan datang ke padang ni dan tengok movie. Berapa bayaran aku tak ingat sebab masa tu aku kecik lagi, cerita apa pun aku tak sure.

Monday, July 4, 2011

Kereta Sorong

Kereta sorong digunakan oleh setiap peneroka FELDA untuk mengangkat tandan sawit dari dalam kebun ke tepi jalan. Aku dulu mahir jugak guna. Ok, kereta sorong ni boleh jugak digunakan untuk angkut orang. Buat main².

Macamana nak bawak kereta sorong ni dari rumah ke kebun dengan naik motor? Ada pakcik yang duduk atas kereta sorong yang diletakkan secara menegak, imagine kereta sorong tu menegak ke atas, handle ke bawah. Kalau macam yang pergi kebun berdua, orang belakang akan akan pegang handle kereta sorang tu secara terbalik.. Macam gambar atas tu bayangkan ada tangan orang pegang, so tangan mestilah kena kuat supaya kereta sorong tu tak terlepas.

Monday, June 27, 2011

Ikan Pekasam Dan Ikan Kering

Tak semua ikan yang ditangkap hidup, sebab kadang-kadang ikan pun boleh lemas. Haha. So ikan-ikan ini tidak akan dibuang, mak aku akan buat ikan kering dan ikan pekasam. Ada jugak ikan yang kitaorang tak makan untuk masak biasa-biasa mak aku buat ikan kering jugak, contoh ikan haruan. Kalau belut pulak mak aku akan bagi jiran.

Aku masih ingat cara-cara nak buat ikan pekasam dan ikan kering dari observation aku, tapi aku takde benda yang paling penting iaitu - ikan sungai.

Monday, June 20, 2011

Ambikkan ___________________

Selain buah²an, mak dengan bapak aku jugak banyak tanam pokok², daun² untuk masakan. So masa mak aku tengah sedap memasak selalulah dengar. "Li, tolong ambikkan mak daun kunyit" "Li tolong ambikkan mak bunga kantan".

Everytime aku dengar macam tu berbekalkan sebilah pisau aku pun akan keluar rumah potong daun kunyit ke apa ke. So mak aku pun masak dengan bahan² yang fresh dari ladang.

Monday, June 13, 2011

Ayam Kampung Peliharaan

Bapak aku bela ayam kampung untuk makan dan untuk dijual kepada peraih. Memang ada reban yang disediakan. Pepatah telur sebijik riuh sekampung tu memang tepat. Hehe. Kalau ada ayam yang baru menetas bapak dan mak aku akan ajar anak-anak ayam tu masuk reban. Kitaorang adik beradik pun terlibat, tangkap anak ayam masuk reban. Biasa dah dekat Maghriba aktiviti ni.

Bapak aku sembelih sendiri ayam, mana orang yang tak pandai tu memang mintak tolong bapak aku sembelihkan. Boleh katakan semua orang ada bela ayam. Itik dan angsa pun ada.

Monday, June 6, 2011

Papan Gelungsur

Masa tahun 1984 macam tu kut dekat kawasan rumah kami tak ada taman permainan. Eh fikir-fikir balik sampai sekarang pun takde. Taman permainan jauh sangat berkilo-kilo meter ataupun dekat sekolah. Masa tu kami belum sekolah lagi.

Kami cipta papan gelungsur kami dengan letak sekeping papan ni dekat dua bahagian yang tak sama tinggi dan mainlah banyak² kali. Tapi permainan papan gelungsur ciptaan sendiri ni tak lama sebab seluar habis koyak rabak. Sekali tu je lah pun mainnya.

Ooh kalau yang dekat sekolah tadika atau taman permainan, diaorang buat benda ni dengan simen. Mungkin untuk tahan lama.